Boytronics tidiga historia

Boytronics startades 1983 av Holger Wobker och Peter Sawatzki i Hamburg. Den första tiden kallade man sig för ”Kapitän Sehnsucht” (Kapten Lusta), och gjorde spelningar både på vanliga och ovanliga ställen. Några av deras mer välbetalda gig var att göra soundtracket till sexshower på Reperbahn. Under sin första tid sjöng man på tyska, men den stilen var på väg ut, och bandets karriär fick sig en sjuts när man för skoj skull valde att sjunga in låten ”You” på engelska. Trots det hade bandet en period av många brutna kontakter med skivbolag, tills Mercury Records valde att ta in dem.

I början var det trögt att få klubbar och radiostationer att uppmärksamma ”You”. Lyckan vände när de på kort varsel fick ersätta Kim Wilde på en av Tysklands största tv-shower. ”You” klättrade upp på Tysklands tio-i-topplista, och blev en stor hit även i många andra europeiska länder, samma gällde albumet ”the Working Model” som släpptes senare. Bandet beslöt sig för att lägga ner namnet ”Kapitän Sehnsucht” och fortsätta på den inslagna vägen som Boytronics.

Samtidigt blev det besvärligare för bandet att skapa den musik det ville. Skivbolaget förväntade sig en pengamaskin i stil med Depeche Mode och försökte pressa in Boytronics i en musikstil som det ansåg var lönsam. Boytronics, djupt idealistiska och trogna sin konst, ville hellre koncentrera sig på att göra musik som var nyskapande.